AMSTERDAM
In Amsterdam is dit jaar ruim € 927.000 euro besteed, circa 1,5 ton euro meer dan vorig jaar. Armoedebestrijding is vanouds één van de belangrijke onderwerpen binnen Amsterdam.
Landelijk ondersteunen wij uitsluitend projecten voor ouderen, binnen Amsterdam horen ook dak- en thuislozen, mensen in achterstandsposities tot onze doelgroep.
Het is verheugend dat we dit jaar twee vernieuwende initiatieven op het terrein van armoedebestrijding hebben kunnen (mede) financieren. Een project van Centram, een organisatie voor maatschappelijke dienstverlening, waarin mensen worden begeleid die grote schulden hebben maar door psychische problemen, ADHD, depressie en verslavingsproblematiek niet in staat zijn de vereiste eigen inbreng op te brengen om überhaupt in een schuldhulptraject te komen. Binnen dit project krijgt deze groep de kans om met extra ondersteuning en begeleiding in een regulier traject te worden opgenomen en te blijven.
Centram heeft, mede door dit vernieuwende project, de Succes Award 2015 gewonnen in de categorie Maatschappelijke Dienstverlening, toegekend door het Nationale Business Succes Award Instituut.
Het tweede innovatieve project op dit gebied is geïnitieerd en wordt uitgevoerd door het Instituut voor Publieke Waarden (IPW). De aanpak van het IPW is gericht op een systeemverandering in de aanpak van armoede. Het idee is dat de huidige bureaucratische werkwijze tot onnodig hoge kosten leidt omdat er onvoldoende maatwerk wordt geboden. Met het project Sociaal Hospitaal ontwikkelt het IPW een veelbelovende manier van werken voor mensen en gezinnen waarvoor de standaardvoorzieningen niet toereikend zijn en bij wie eigen kracht niet voldoende aanwezig is. Onorthodoxe oplossingen worden niet geschuwd, ook niet als zij tegen de bestaande regelgeving in gaan. Dit is een spannend traject dat samen met de gemeente Amsterdam en Porticus wordt gefinancierd en nauwgezet wordt gevolgd. Het is bijzonder dat de gemeente meewerkt aan deze tegendraadse aanpak.
CONVENANT AMSTERDAM
Het convenant dat ruim 20 vermogensfondsen in 2013 hebben gesloten met de stad Amsterdam werpt zijn vruchten af. Samen met Suzanne Kooij, directeur Ars Memorandi, was Frieda de Pater vanaf de start de voortrekker bij de totstandkoming van dit convenant. Langzamerhand is er de afgelopen drie jaar een vruchtbare samenwerking ontstaan tussen de gemeente Amsterdam en vermogensfondsen waarbij zo nodig en zinvol óók bedrijven en woningcorporaties aansluiten. Een stakeholdersbijeenkomst rond het Leefkringhuis heeft de aandacht getrokken als effectieve aanpak. Er zullen meer stakeholdersbijeenkomsten volgen.
Eind 2015 is Frieda de Pater teruggetreden als voortrekker. Zij is opgevolgd door Carla Houben, regent bij de Fundatie Santheuvel, Sobbe. Frieda de Pater blijft betrokken bij de verdere ontwikkeling van het convenant, vanuit Stichting RCOAK maar ook als participant van het fondsenoverleg en het Elftal Omarm Amsterdam.